BIJELA MASLINA rijetka vrsta bisernog izgleda

Recenzije i prezentacija finih stvarčica, zanimljivosti

BIJELA MASLINA rijetka vrsta bisernog izgleda

Ova sorta masline uistinu postoji i vezana je za blagdane Advent ili Došašće.

Danas raste u južnoj Italiji, a posebno je raširena Leucocarpa poznata kao Leucolea, maslina s plodovima bijele boje koji izgledaju kao biseri.

Drevna je sorta iz Kalabrije, gdje su je, pretpostavlja se, donijeli stari Grci još u doba Magne Graecije, znači od 8. stoljeća prije Krista.

Kakvog su okusa?

Bijele masline navodno su slađeg okusa od komercijalno proizvedenih zelenih i crnih maslina jer imaju relativno niže razine antioksidansa gorkog okusa.

Ulje koje se dobiva od bijelih maslina slično je ulju crnih i zelenih maslina, samo što ima kraći rok trajanja.

Zbog čega su bijele?

Plod ima bijelu boju jer se aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod nje se uopće ne događa.

Leucocarpa je, stoga, jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijelu plodu ili eventualno požuti prije truljenja zbog oksidacije lipida.

Razlog tome je blokirana transkripcija određenih gena na enzimskoj razini, za što je odgovoran proces regulacije kojeg uvjetuje mikro RNA u koštici ploda.

Kakvo je ulje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od Leucocarpe prema sastavu masnih kiselina, aromama i okusu slično je ulju drugih sorti maslina.

Njena “ekskluzivnost” leži samo u njenom neobičnom izgledu i činjenici da se teže reproducira zbog čega raste na ograničenom području.

maslinovo ulje
Foto by Fine stvarčice

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe.

Ova sorta se, stoga, sadila uokolo samostana jer se njeno ulje nakon blagoslova koristilo u katoličkim sakramentima i obredima.

Posebno je zanimljivo da se u drevna vremena uljem Leucocarpe pomazivalo careve prilikom krunidbe.

Danas je uzgajaju i održavaju tradiciju redovnici na jugu Italije.

Znate li nešto više o bijeloj maslini javite nam se sa svojim informacijama putem Kontakt forme

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Uživate u stvarčicama? Podijelite s drugima!