Bivšoj supruzi mora platiti naknadu za kućanske poslove !

Recenzije i prezentacija finih stvarčica, zanimljivosti

Bivšoj supruzi mora platiti naknadu za kućanske poslove !

person in gray dress shirt holding white book

Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi gotovo osam tisuća dolara za godine neplaćene brige o kućanstvu, u povijesnoj brakorazvodnoj parnici koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće u zajedničkom životu.

woman in the kitchen preparing to cook
Photo by One Shot on Pexels.com

Bivša supruga Wang rekla je pekinškom sudu da je u pet godina braka “brinula o djetetu i obavljala kućanske poslove, dok (njezin tadašnji suprug) Chen nije mario niti je sudjelovao u kućanskim poslovima i jedino je išao na posao”.

Podnijela je zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci, navodi se u sudskom izvješću od 4. veljače.

Ženi se treba isplatiti 7.700 dolara

Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7.700 dolara), dati skrbništvo nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.

Wang je prvotno zatražila 160.000 juana, a nakon napisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kućanstvima.

crop person cleaning toilet with brush
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

“Žene nikada ne bi trebale biti kućanice…kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućanske poslove je glupost”, piše u jednom komentaru.

“Dadilja na puno radno vrijeme na pola godine mogla bi koštati više nego ovo, zar su mladost i osjećaji žene toliko jeftini”, navodi se u drugom.

Dobiveni iznos odražavao je trajanje braka i “napore koje je Wang uložila u kućanske poslove, Chenove prihode i lokalne troškove života”, citirali su lokalni mediji suca.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Uživate u stvarčicama? Podijelite s drugima!