Alisa Nenadić – svaki slastičar mora biti kreativac, a mnogi i veliki umjetnici.

Recenzije i prezentacija finih stvarčica, zanimljivosti

Alisa Nenadić – svaki slastičar mora biti kreativac, a mnogi i veliki umjetnici.

Alisa Nenadić

Razgovarali smo s vlasnicom kultne slastičarne Dolce Vita i saznali pojedinosti o uspješnoj Dubrovačkoj slastičarni iz koje nitko nije izašao nezadovoljan.

Kako je nastala Dolce Vita? Sjećaš li se motiva i vizije koje si imala u početku?

Dolce Vitu je osnovao moj suprug u želji da nastavi obiteljski posao jer je njegov otac bio vrhunski slastičar.

Ja sam ušla u priču naknadno, 2005. godine, i tada u samom početku sam znala da je to posao koji volim.

Motiv je bila ljubav, a vizija da Dubrovčani i njihovi gosti imaju omiljeno mjesto gdje mogu popiti kavu, pojesti kolač, palačinku, sladoled, naručiti tortu po povoljnoj cijeni, a da uvijek bude kvalitetno i svježe.

Palačinke Dolce Vita
Palačinke Dolce Vita

Jesi li danas zadovoljna onim što si ostvarila?

Jako sam sretna i zadovoljna, bilo je uspona i padova, neprospavanih noći, ali kada voliš ono što radiš ništa nije teško.

Zadovoljna lica gostiju koji nam se vraćaju je najbolji odgovor na ovo pitanje. iskreno, ne bih se mogla zamisliti da radim nešto drugo, manje kreativno.

Slastice većinom radiš sama, je li to naporno? Kako izgleda tvoj radni dan?

Većinom sama. Imam pomoć divnih cura koje rade sa mnom godinama i nekako se uvijek podijeli posao po segmentima, najvažnije se dobro organizirati pa se sve stigne.

Vrhunski sladoled Dolce Vita
Vrhunski sladoled Dolce Vita

Uvijek nešto novo izmišljam, pa probavam te recepte, primim narudžbu za tortu u zadnji tren pa ostanem dulje na poslu.

Nekad kada nemam puno posla u proizvodnji vježbam nove tehnike i jestive ukrase satima, a nekad odustanem od toga nakon 10 minuta jer mi ne ide pa nastavim neki drugi dan.

Nije mi niti jedan dan na poslu isti i tu je ljepota ovog posla , uvijek nešto drugačije.

Koliko je slastičarski posao kreativan, a koliko strog budući da se morate držati točnih recepata, gramaže i slično?

Gramaže su naravno jako važne da bi nam recept finalno ispao kako treba.

Ali svaki recept je priča za sebe, na svakome se može dodati svoj vlastiti pečat malom izmjenom ili drugačijom izvedbom.

Tako su kod mene vrlo često neka isprobavanja postala najveći hitovi.

A što se kreativnosti u slastičarstvu tiče… slastičari su najveći umjetnici u svijetu gastronomije mogu slobodno reći.

Kakve sve divne jestive kreacije kolege rade, zaista nevjerojatno, od torti, figurica, jestivog cvijeća, čokoladnih kreacija, a i svaki desert na pjatu je priča za sebe.

Tako da svaki slastičar mora biti kreativac, a mnogi i veliki umjetnici.

Kako si ti naučila najkorisnije slastičarske trikove?

Jagode u čokoladi

U praksi i na vlastitim greškama najviše, a velikim dijelom savjetima iskusnijih kolega. Danas nam je svima zahvaljujući modernim tehnologijama omogućen lakši i brži pristup informacijama pa i preko društvenih mreža i na online kanalima.

Osim rada u slastičarni, predaješ i u školi te tako mladim naraštajima prenosiš svoje iskustvo i znanje. Imaju li mladi interesa za slastičarstvom?

Uvijek postoji interes za takvo nešto.

Dosad sam to stavljala na čekanje za neke mirnije dane pa možda nam ovo Covid vrijeme donese promjene i u tom pogledu.

Imaš i svoj blog gdje objavljuješ interesantne recepte. Koliko te nove tehnologije mogu ljudima približiti slastičarsku struku?

Za lokalni portal Dubrovniknet.hr pišem blog i jako sam sretna zbog toga što sam tako čitateljima omogućila i približila recepte da ih naprave što jednostavnije i bezbolnije.

Drago mi je da je čitan i da čitateljice pa mogu reći i velikim dijelom čitatelji rade recepte i da dobivam feedback od njih.

Koji su ti planovi za budućnost, koji su ti izazovi?

Bilo je puno planova i izazova, neki još stoje samo su promijenili dimenziju jer nam je Covid i “novo normalno” promijenio pogled na život, rad i stvarnost.

Velika mi je želja napraviti malu školu ili ljetni tečaj za djecu koja će tu učiti o slasticama ali i kako raditi zdrave kolače s manje šećera, da im približim ovo zanimanje.

Možda im samo postane hobi, a možda se zaljube i sutra postanu novi slastičari, ali svakako da rade nešto korisno, kreativno rukama, a ne da su na mobitelu cijeli dan.

I za kraj nam otkrij koja je tvoja omiljena slastica, voliš li više moderne ili tradicionalne?

Pa moj omiljeni kolač je nedvojbeno torta od mrkve .

Nju baš jako volim i uvijek joj se veselim, a osmijeh na lice mi izvuku i čupavci, kolač iz djetinjstva.

Za Fine stvarčice poklon recept

TORTA OD MRKVE:

Torta od mrkve by Alisa Nenadić

Za biskvit:

-6 cijelih jaja

– 400 gr šećera

– velika (jušna) žlica cimeta

-mala (čajna) žlica soli

-300ml suncokretovog ulja

-300gr glatkog brašna

-prašak za pecivo

-150 gr oraha

-300 gr sitno naribane mrkve.

-sok 2 cijele naranče

Za kremu:

– 400gr sira mascarpone

– 100gr šećera u prahu

– vanilin šećer

– med ili limun po želji

Priprema:

U zdjelu za miksanje stavite sve sastojke osim mrkve i dobro ih umiješajte električnom miješalicom, a mrkvu umiješajte ručno.

Dobivenu masu staviti peći na 160 stupnjeva 40-45 min.

Provjeriti čačkalicom je li dovoljno pečeno.

Kada se ispeče, ohladiti na sobnoj temperaturi, te izrezati na željenu debljinu slojeva i pripremiti za mazanje.

Mali savjet:

 ako baš i niste vješti u ravnomjernom rezanju biskvita na jednake dijelove, smjesu možete peći iz 2 puta, pa svaku turu presjeći samo jednom – popola.

Pecite tortu u formi za tortu, s kopčom, te stavite masni papir na dno, a rubove forme namastite.

Za kremu je potrebno izmiksati sve navedene sastojke do željene gustoće, a po želji na kraju možete dodati ili sok jednog limuna ili 2 jušne žlice meda i tako dodati neki svoj osobni štih torti.

Mazanje je jednostavno, na pladanj na kojem ćete i poslužiti tortu staviti samo obruč (bez dna) i u njega slagati sloj biskvita, sloj kreme a svaki sloj biskvita dobro namočiti svježim narančinim sokom.

Potrebno vam je cca 2 naranče srednje veličine.

Ostatak kreme sačuvajte u kutiji s poklopcem i nakon što se torta ohladi dignite obruč i završite tortu ostatkom kreme po želji.

Ukrasiti ju možete ili koricom naranče ili orasima (kao na slici).

Dobar tek !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Uživate u stvarčicama? Podijelite s drugima!