PRAVA ISTINA O ZAPOSLENIM MAJKAMA – prepoznajete li se ?

Recenzije i prezentacija finih stvarčica, zanimljivosti

PRAVA ISTINA O ZAPOSLENIM MAJKAMA – prepoznajete li se ?

Peruanski karikaturist na briljantan način prikazao je kompleksne izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, a na kraju krajeva – i sve zaposlene žene.

FOTO: TWITTER/ANAND MAHINDRA

Majke se nalaze na samom vrhu mnogih profesija, a trenutna generacija očeva zaista je puno više uključena u odgoj djece i brigu o kućanstvu nego što su to očevi bili prije, ali ne možemo se pretvarati da zaposlene majke i očevi imaju jednaku priliku na terenu karijera.

Žene preskaču preko prepreka dok muškarci pokraj njih trče po čistoj stazi.

Ovu jednostavnu metaforu ilustrirao je peruanski karikaturist dnevnih novina La Republica te na briljantan način prikazao kompleksne izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, a na kraju krajeva – i sve zaposlene žene. Zahvaljujući objavi indijskog milijardera Ananda Mahindre na Twitteru, ovaj crtež postao je viralan. 

Mahindra je objavio crtež nakon što je pomagao čuvati svog jednogodišnjeg unuka tjedan dana.

“Čestitam svakoj zaposlenoj ženi i priznajem da njihov uspjeh zahtijeva puno veću količinu napora nego kod njihovih muških kolega”, napisao je u objavi.

Majčinska” kazna”‘ za žene na poslu nakon rođenja djeteta.

Mahindra je u pravu da trebamo uložiti veći napor, ali za njega nismo više plaćene.

Kada muškarci postanu očevi – često napreduju na poslu te zajedno s time imaju i veću plaću dok se mnoge žene nakon majčinstva susreću s ‘majčinskom kaznom’ te izostankom od napretka na poslu. 

Čak i danas, u 2020. – majke su često viđene kao ‘glavni’ roditelj.

Žene nose teži mentalni teret, rade više sati uz sav neplaćeni rad, provode više vremena u odgoju djece i kućanskim poslovima te imaju manje vremena brinuti za sebe. 

  S druge strane, jedno istraživanje je otkrilo kako se slobodno vrijeme muškaraca zapravo poveća nakon roditeljstva dok se majkama poveća jedino radno opterećenje kod kuće.  Treba naglasiti kako crtež nije postao viralan jer je duhovit.

Upravo suprotno. I nažalost, s njim se mogu poistovjetiti mnoge majke.

Dobre vijesti su da još uvijek možemo srušiti te prepreke, a ulaganja u odgoj djece i plaćeni porodiljni mogu nam pomoći.

Biti zaposlena majka je teško, ali mi to možemo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Uživate u stvarčicama? Podijelite s drugima!